Cipóban süt csülök
2009.11.24. 14:39
Ezt a finom ételt vasárnap készítettem el, az egész családom nagy-nagy örömére!
Hozzávalók a cipóhoz, amiből kb. 8 szeletet vághatunk:
- 1 db 1 kg körüli csülök csontos!(lehet füstölt és nyers is, ki melyiket szereti jobban)
- 3 db tojás
A cipótésztához:
- fél kg. liszt
- 1 dl tej, egy mokkáskanál cukor (barna vagy nád természetesen:P)
- 1 csomag élesztő
- 2 tojás sárgája
- egy kis doboz tejföl
- 1 kanál olaj (én kacsazsírt tettem bele, hát azzal isteni lett a tészta:))
- kevés só
- víz
Elkészítés:
A csülköt megfőzzük sós vízben. Én nyers csülköt vettem, ezért előző nap bepácoltam.
A főzésre kb. 4 órát kell szánni, én ezért előző nap délután főztem meg. Ha megfőtt, a csontot ki lehet húzni belőle, és az előzőleg keményre főtt tojásokat bedugni a helyére.
A cipót a következőképpen készítjük:
A liszt közepébe lyukat formázunk, beleteszünk 1 tojássárgáját, az előzőleg langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, és a zsírt, olajat. Nagyjából összegyúrom, és jöhet hozzá a tejföl. Ezzel is összegyúrom, és csak ezután teszek hozzá annyi vizet, hogy megfelelően puha tésztát kapjak. (Amikor a lehető legpuhább, de nem ragadósan lágy).
Ezután a tésztát meleg, nyugodt helyen kelesztjük egy órát, lisztezett tálban, vagy deszkán tetejét is meglisztezve, letakarva.
Ha megkelt, kinyújtjuk kb másfél centiméter vastagra, és belecsomagoljuk a csülköt úgy, hogy az "illesztés" az aljára essen.
Előmelegített sütőben sütjük kb 45-50 percig. 20 perc után megkenjük a másik tojás sárgájával, és úgy sütjük készre.
Jó étvágyat hozzá, nagyon finom, garantáltan a család kedvence lesz, és elkészíteni is viszonylag egyszerű.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek