Dupla csokis-epres muffin

2010.05.18. 12:12

Teljesen rákockultam a muffinsütésre. Mindegy, milyen alkalom, ha süti, akkor a muffin jut eszembe. Nagyon finom minden változat, és villámgyors az elkészítése.

Íme az újabb variáció, amit anyukám szülinapjára készítettem el:

Hozzávalók(12 db-hoz):(én 24-et csináltam, ezért két tábla csokit használtam, egy fehéret, és egy étcsokit)

  • 26 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 12 dkg barnacukor
  • esetleg vaníliáscukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 kis doboz joghurt
  • eper tetszés szerint
  • egy tábla csoki(fehér, ét, ki mit szeret)
  • 1 dl olaj

Elkészítés:

Nedves összetevők elkeverése: A tojást a cukorral, tejföllel, joghurttal, olajjal egyneműre, habosra keverem

Száraz öszetevők: A lisztet sütőporral, kockákra tördelt csokival, és az apróra vágott eperrel összeforgatom.

A kétféle összetevőt elkeverem, nem kell alaposan!!!:), és margarinnal kikent sütőformába kanalazom.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. A formában hagyom kihűlni.

Jó étvágyat kívánok hozzá:)

Túrófelfújt

2010.05.18. 11:34

Ennek a kajcsinak én adtam a nevet.Hivatalosan nem tudom, hogy hívják. Kolleganőm, Szilvi találta a receptet, azóta kétszer csináltam, isteni, gyors, finom, könnyű, minden ami jó:)

Hozzávalók:

  • fél kg túró
  • 10 ek. gríz(búzadara)
  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél cs. sütőpor
  • gyümölcsök, mindegy milyen
  • lekvár a díszítéshez(választható)
  • margarin és zsömlemorzsa a forma kikenéséhez, megszórásához

 

Elkészítése:

A tojás sárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük, a túrót összetörjük, elkeverjük a grízzel és sütőporral,beleforgatjuk a kockára vágott gyümölcsöt. A tojás sárgáját is hozzáadjuk a túróhoz.

A tojás fehérjét kemény habbá verjük, összeforgatjuk a túróval, majd margarinozott, zsömlemorzsával beszórt formában előmelegített sütőben, közepes hőfokon 45-50 perc alatt készre sütjük.

Tetejét lekvárral díszíthetjük ízlés szerint.

Jó étvágyat hozzá:)

Csokis-kávés muffin

2010.05.10. 07:44

Két éves évfordulónkra készítettem el a nagy muffinos könyvből ezt a nagyon finom sütit.Mindenkinek ajánlom, egyszerű, gyors, isteni. Sajnos a képkészítést nem érte meg:)De majd legközelebb:)

Hozzávalók(12 db-hoz)

  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 kkanál szódabiakrbóna
  • egy csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl kávé
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 tábla tejcsoki

 

Elkészítés:

A lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverem.

A tojást előbb a kétféle cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a felolvasztott margarint, és végül a kávét. Beleforgatom a csokit. Én tejcsokis katica tortabevonót vettem, azért, mert a "rendes" csoki elolvad a sütőben, de a bevonó megmarad darabokban a sütiben és az úgy nagyon fincsi:)

Ezt a masszát összeforgatom a liszttel, ne dolgozzuk el túl alaposan! Majd vagy vajazott, vagy papírkosárkákkal bélelt muffinformába kanalazzuk, és előmelegített sütöben közepes hőfokon 18-20 perc alatt készre sütjük.

 

Tiramisu másképp

2010.05.03. 08:15

Ezt a változatot pedig az eredeti után felbuzdulva anyukámnak készítettem el. Mivel ő tejcukorérzékeny, nem fogyaszthat nyers tejtermékeket(tej, vaj, tejszín, mascarpone: ami egy tejszínes krémsajt), így neki tejföl és túró keverékével helyettesítettem a mascarponét.

Nagyon finom lett így is, bár azért az eredeti kicsit finomabb:P De annak például hasznos, aki nem fogyaszthat tejszínes dolgokat.

Hozzávalók:

  • 1cs. túró(25 dkg)
  • 1 kis doboz tejföl
  • 4 kanál barnacukor
  • 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
  • 1 cs (20 dkg) babapiskóta
  • kb 2 dl kávé
  • kakaópor a szóráshoz

 

 

Elkészítése:

A túrót a tejföllel, barna és vaníliás cukorral nagyon krémes, egynemű állagúra kikeverjük.Én botmixerrel kevertem, így a túrószemcsék is elkeveredtek. Ebbe is lehet esetleg citromot vagy tojást tenni, úgy, mint az eredetinél.

A tál aljára kevés krémet teszünk, majd erre egy réteg kávéba áztatott piskóta, majd megint krém, piskóta, krém.

Tetejét megszórhatjuk kakaóporral.

Jó étvágyat mindenkinek hozzá:)

 

Ezt a tiramisut apukám születésnapjára készítettem el, a receptet a neten találtam, azt írta a szerző, hogy ez az eredeti olasz recept. Ezt én elhiszem, mert mindent pontról pontra aszerint csináltam, és az eredmény annyira finom lett, hogy azt egyszerűen elmondani nem lehet, csak kipróbálni:)

Csak ajánlani tudom, isteni finom, könnyű, krémes édesség.

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 3 tojás
  • 4 kanál barnacukor
  • 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja(én megvettem, kikészítettem, elfelejtettem:P)
  • 1cs.(20dkg) babapiskóta
  • kb 2dl lefőtt kávé
  • kakaópor a szóráshoz, én egy tábla Milka csokival díszítettem

 

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztom, és a sárgákat a vaníliás és a barnacukorral nagyon habosra keverem, és kis adagonként nagyon krémesre elkeverem a mascarponéval. A fehérjét kemény habbá verem, és hozzákeverem a mascarponés sárgáját. Ezt homogén krémmé keverem.

A kiszemelt tál aljára kevés krémet kenek, majd a kávéban megforgatott babapiskótából kerül rá egy réteg. Erre újabb sor krém, majd piskóta, és megint krém. Kb ennyire elegendő.

A tetejét cukrozatlan kakaóporral szórjuk meg. Én Milka csokival díszítettem.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük(ha megéri:P)

Jó étvágyat hozzá, a siker garantált vele.

Legyező kalács

2010.04.29. 08:36

Ez egy nagyon egyszerű, kevés alapanyagigényű, mutatós, és legfőképpen finom sütemény!

Kelt tészta, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 6 dkg margarin(Olvasztva)+ a kenéshez(Olvasztva)+ a forma kikenéséhez
  • pici só, pici cukor
  • 4 dl kefír, joghurt, vagy tejföl
  • Egy kockaélesztő, vagy egy csomag porélesztő

 

 

 

 

Elkészítés:

A joghurtot(ki mit használ) pici vízzel elkeverem, nagyon kicsit meglangyosítom mikróban. A liszthez hozzáadom a sót, cukrot, porélesztőt(ha nem port használunk, felfuttatjuk a meleg joghurtban), összegyúrjuk a joghurttal, és az olvasztott margarinnal. Meleg helyen egy órán át duplájára kelesztjük.

Átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, a felületét megkenjük olvasztott margarinnal, és kb.5cmX5cm méretű négyzeteket vágunk belőle. Én derelyevágóval vágtam, mert így még szebb, csipkés lett a széle. Ezekből a lapokból 4-5-öt egymásra teszünk, és élére állítva belehelyezzük az előtte kivajazott muffinformába.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon 20-25 perc alatt gyönyörű barnára sütjük.

Fogyaszthatjuk csak önmagában,(Így a legfinomabb:)), de tejjel, margarinnal, sósan, vagy lekvárral, mézzel, édesen is, mindenhogy nagyon fincsi:)

Eladóak főiskolai jegyzeteim

2010.04.26. 07:49

Bár ez nem kapcsolódik a főzőcskéhez, mivel most végeztem a főiskolán, szeretném közölni:

ELADÓAK FŐISKOLAI JEGYZETEIM, KÖNYVEIM!!!

Nagyon kedvezményes áron.Pénzügy-számvitel szakra jártam, ha valakit érdekel, keressen fel, és elküldöm a pontos listát.

Elérhetőségem: palotaigina@gmail.com

Bounty-s muffin

2010.04.20. 13:38

Melegen tudom ajánlani mindenkinek az alábbiakban leírt sütit.

Hozzávalók(24 db-hoz):

  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg cukor( én nádcukorral készítettem)
  • 30 dkg margarin(olvasztva)
  • 6 db tojás
  • szódabikarbóna
  • 1,5 cs.sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. kókuszreszelék
  • 35 dkg bounty csoki(alább leírom én hogyan helyettesítettem)
  • 2 ek. amarettó likőr(bármilyen más jó, el is hagyható)

 

Elkészítése:

A tojást a két féle cukorral alaposan elkeverem, habos legyen, majd hozzákeverem a margarint, és a likőrt.

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kókuszreszeléket elkeverem, majd összekeverem a tojásos keverékkel.(Nem kell alaposan eldolgozni, még az se baj, ha itt-ott kilátszik a liszt.)

Ebbe belekeverem az összedarabolt Bounty-t, és kanállal papírral kibélelt muffinformában előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.

Nagy kérdés szokott lenni: Meddig töltsük a papírformát?

Hát...minden recept úgy írja, hogy 3/4-ig, de nekem akkor lapos marad, nem jön ki az az igazi, szép muffin forma. Úgyhogy én teli szoktam pakolni a formát.

Amivel a bounty-t kiváltottam: egy tábla csokit felolvasztottam, elkevertem benne egy csomag kókuszreszeléket, és egy csomag "egérkakit". Ezt egy folpackat bélelt kis tálkába simítottam, és amikor kihűlt felkockáztam.

Rakott csirke

2010.04.20. 12:22

Az alábbi receptet a Blikk Nőkből vadásztuk a kolleganőimmel. Nagyon finom, könnyű csirkehúsos ebéd. Köretként én krumplipürét készítettem.

Hozzávalók(4 személyre):

  • 2 db csirkemellfilé
  • 20 dkg császárszalonna, v.1 cs.bacon
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • 20 dkg sajt reszelve
  • 1 tojás
  • liszt a panírozáshoz
  • 3-4 db paradicsom, esetleg zöldségek

 

 

 

Elkészítés:

A csirkemelleket szeletekre vágom, kiklopfolom, sózom, borsozom, vegetázom.

A jénai tálat(én ebben készítettem) vajazom, kibélelem császárszalonnával(a szalonnát vékony szeletekre vágom). A csirkemell szeleteket lisztbe, majd tojásba, végül reszelt sajtba forgatom, és sorban lerakom a tálba. Erre következik még egy réteg szalonna, majd paradicsomszeletek.

Következő sorba kerül csirkemell, majd paradicsom.Ezt meglocsolom a sóval, fehérborssal ízesített tejföllel.(Az eredeti recept tejszínt ír, de van tejcukorérzékeny a családunkban, így tejföllel helyettesítettem)

Az így rétegezett ételt előmelegített sütőben kb. egy óra alatt készre sütöttem.

Sült zöldség

2010.04.20. 11:24

Ezt az ételt nagyon ajánlom mindenkinek, akár önmagában, könnyű fogásként, akár köretként nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 1 cs. fagyasztott zöldségkeverék(én 450 g-os mexikói keveréket vettem, mert abban sokféle és finom zöldségek vannak)
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 tojás
  • 1-2 ek. liszt
  • só, fehérbors, szerecsendió,vegeta ízlés szerint fűszerek
  •  

 

 

 

Elkészítés:

A tejfölt simára keverem a tojással, fűszerekkel, liszttel, majd elkeverem vele a kiolvadt zöldségkeveréket.

A sütőt közepes hőmérsékletűre melegítem, és vajazott, zsömlemorzsával megszórt tepsiben kisütöm a zöldségeket.

Jó étvágyat hozzá!

 

Burgonyás pogácsa

2010.04.12. 08:04

Alább a Húsvétra elkészített krumplis pogácsa receptjét olvashatja a kedves látogató, melyet egy szuper oldalron, a www.lakoma.gportal.hu-n láttam meg.

Nagyon finom sütemény, és nagyon könnyen elkészíthető, természetesen nem csak húsvétra:)

Hozzávalók:

 

  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg főtt, áttört krumpli
  • 3 dk élesztő (kevés langyos, cukros tejben megfuttatva)
  • tej( a tészta lágysága ahogy kívánja, nekem kb. 2 dl kellett)
  • 3 tojás

 

 

 

Elkészítés:

A burgonyát előkészítjük: megfőzzük, összetörjuk, langyosra kihűtjük.

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a krumplival, 2 tojással, a sóval, az élesztővel. Ezután állítjuk be a lágyságát a tejjel. Annyi tejet tegyünk hozzá, hogy megfelelő állagú, se túl nyúlós, se túl kemény tésztát kapjunk.

Ezután lisztezett, letakart tálban, meleg helyen kb. egy órát, duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 2 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét késsel bekockázzuk, majd a tojást felverjük. Pogácsákat szaggatunk, a tojással megkenjük. 20 percet pihentetjük még a tepsiben, majd előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

Vigyázzunk, mert sülés közben még szépen megkelnek.

Jó étvágyat hozzá!

Búvár túrós

2010.03.23. 09:30

Hosszú idő után végre újra van időm főzőcskézni, így leírni az elkészített ételek receptjét.

Íme, a hétvégén elkészített, nagy sikert aratott búvár túrós receptje. Az ötlet anyósomtól, Tünditől jött, ő már többször sütötte meg ezt a finom sütit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a tésztához(én másfeles adagot csináltam, az pont egy gáztepsihez elegendő):

  • 35 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 ek. kakaópor
  • 20 dkg cukor( én barnacukrot használtam:))
  • 1 cs. vaníliás cukor (Bourbon vaníliás)
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl étolaj
  • 5 dl kefír

Hozzávalók a túróhoz:(a túróból a másfeles adag tésztához ezt az adagot használtam fel, szerintem így is elegendő volt)

  • 50dkg túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás
  • 12 dkg olvasztott margarin vagy vaj

Elkészítése:

A barna tészta alapanyagait összekeverjük: előbb a nedves összetevőket, majd bele a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a szódabikarbónát.

A túrós masszához összekeverjük a hozzávalókat.

A kakaós tésztát vajazott, zsömlemorzsával megszórt (lehet liszttel is, de én a zsömlemorzsát jobban szeretem, mert ropogós réteg sül a süti külsejére) tepsibe simítjuk, és a túróból evőkanállal halmokat teszünk bele.

Előmelegített, 200 fokos sütőben( nekem ez a hőfok az, amin egyébként minden más egyebet sütök) kb.35-45 perc alatt sül meg. Nekem a másfeles adag igényelt 1óra sütést.

Tűpróbával ellenőrizhetünk.

A sütés közben a kakós tészta közédagad a túrónak, az pedig így itt-ott belesüllyed, innen a süti neve.

Nagyon finom süti, a tésztája más süteményekhez is felhasználható.

 

Kétszínű csiga-biga

2009.12.07. 11:00

Ez a sütemény szintén nagyon mutatós, és azzal együtt nagyon egyszerű is. Tudom ajánlani, mert nagyon finom, gyorsan kész van, és mindenki tetszését megnyeri mind ízre, mind külsőre:)

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg margarin
  • 40 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • fél cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • kakaó (ízléstől függően)
  • citromhéj

 

 

Elkészítése:

A lisztet, megolvasztott margarint, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport a 4 tojással összegyúrjuk. Ketté választjuk a tésztát, az egyikhez citromhajat, a másikhoz kakaót gyúrunk.Mind a kakaós, mind a citromos tésztát ketté vesszük, és nagyjából egyforma méretű téglalappá nyújtjuk.

Két ellentétes színű lapot egymásra teszünk, csiga alakban feltekerjük, 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Sütéshez fél centi vastag tallérokat vágunk, és előmelegített sütőben szép barnára sütjük.

Nagyon mutatós, finom kis sütemény. Gyorsan és egyszerűen, kevés alapanyagból elkésízthető.

Jó étvágyat hozzá!

Süti ajándékba

2009.12.07. 09:00

Ezt a receptet Szilvitől kaptam, a sütemények borzasztóan finomak, nagyon mutatósak, elkészítésük, inkább a dísztésük aprólékos. Egy keksz szerű alapot díszítünk bármivel, ami mutatós lehet, az íze nagyon finom. Igazi ajándékba való sütemény, én nagyon szeretek ilyesmit adni alkalmakra. Aki ilyen ajándékot választ, ezt a sütit tudom ajánlani, biztos nem vall vele szégyent a készítője.

Hozzávalók a sütihez:

  • 10 dkg dió vagy mogyoró
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. kakaópor
  • vaníliás cukor
  • 5 dl (fél kg kb.) liszt
  • fél cs. sütőpor

 

Hozzávalók a díszítéshez:

  • csokoládé
  • dió, pisztácia, mogyoró, kandírozott gyümölcsök stb.
  • szines szórócukor, kókuszreszelék, mazsola, szezámmag stb.

Elkészítés:

Az olajos magvat durvára törjük, vagy vágjuk, a cukrot, és a vaníliáscukrot a tojássárgájával kikeverjük, beleöntjuk a diót, majd a megolvasztott margarinnal elkeverjük. Ehhez jön a liszt, sütőpor, kakaópor. A tésztát kézzel egyenletesre gyúrjuk, és kb 4 db 3-4 cm átmérőjű hengert formázunk. Ezeket egy órára hűtőbe tesszük.

Előmelegítjük a sütőt, közben fél centi széles tallérokat vágunk a tésztarúdból, és kb 10 perc alatt kisütjük.

Ha kihűltek, a csokit két ek. olajjal megolvasztjuk, a kekszek tetejét bevonjuk vele, és ebbe bármilyen díszítőanyagot tehetünk. A végeredménynek csak a fantáziánk szabhat határt.

Nagyon szépek, mutatósak lesznek:)

Ezt a tortát saját kútfőből kreáltam, aranyos párom születésnapjára. Nagyon finom lett, amint a kép mutatja nagyon szép is, és nagyon nagy örömet okozott. A torta alapja egy piskóta szerű sütemény, a töltelék kedves Szilvi kolleganőm remeke narancslekvárból, vanília krémből, és háztartási kekszből áll. Nagyon tudom ajánlani, mert finom, és szép sütemény.

Hozzávalók a tészta-alaphoz:

  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
  • 15 dkg Ráma margarin
  • fél csomag sütőpor
  • esetleg: 1 cs. vaníliás cukor
  • citromhéj

 

 

A krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor, (én dr. Oetker új fajta csoda vaníliadarabos bourbon pudingot vettem)
  • 4 dl tej
  • 3 kanál cukor
  • 15-20 dkg Rama margarin

Egyéb hozzávalók:(ezek speciel az én tortámhoz kellettek, de mindenki a fantáziája szerint variálhatja őket)

  • Narancslekvár (jó bármilyen más lekvár)
  • egy pár db. háztartási keksz
  • ágyaspálinkából rekvirált gyümölcsdarabok (ez elhagyható, nekem pont kapóra jött:))
  • csokireszelék (a díszítéshez)
  • kökénylekvár (a közepén lévő szívhez, jó bármilyen más pirosas lekvár is, ha akarunk szívet rajzolni:))
  • Eszti kolléganőmtől kapott sárgabarack zselé (szintén a díszítéshez, helyettesíthető, ha nincs otthon ilyesmi, illetve elhagyható, ha nem akarjuk így díszíteni)

Elkészítés:

A tésztát a megadott alapanyagokból elkészítjük úgy, ahogyan a piskótát: a tojássárgákat habosra keverjük cukorral, majd bele a megolvasztott margarin, majd a liszt, és sütőpor, eztán felverjük a tojásfehérjét, óvatosan hozzáadjuk, és előmelegített sütőben, kb. 28 centis tortaformában készre sütjük.

A krém készítése: a pudingot az előírtak szerint megfőzzük, majd mikor kihűlt, alaposan elkeverjük a margarinnal.

A torta összeállítása:

A tésztát félbe vágtam, és az első lapot megkentem narancslekvárral. Erre jött egy sor krém, majd ráhelyeztem a kekszeket, erre újabb sor krém. Erre rászórtam a gyümölcsdarabokat, majd rátettem a következő piskótát.

Ezt megkentem a krémmel, valamint az oldalát. Az oldalát megszórtam csokireszelékkel.

A tetejére barackzseléből csigát rajzoltam, és egy pálcával a közepétől indulva sugár irányban vonalat húztam.

A szélét egy zacskó segítségével a maradék krémből rózsákkal díszítettem, és minden rózsa kapott még egy gyümölcsdarabot is.

Amikor készen volt, kökénylekvárból szívet rajzoltam a közepére.

A keksz miatt 4-5 órás állásídőt minimum igényel.

Nagyon finom, mindenki egészségére kínálom.

Tegnap egy újabb finomsággal örveztettem meg a családomat. Mindenkinek nagyon ízlett, egyszerű, gyors, olcsó egytálétel.

Hozzávalók:

  • 30-35 dkg tarhonya
  • 2-3 szem krumpli
  • egy darab kolbász
  • 2 pár virsli
  • egy kis császárszalonna:P
  • kevés olaj, paprika, só, bors, vegeta

Elkészítés:

Olajon megpirítom a szalonnát, esetleg hagymát, és a tarhonyát. Ha szép színt kap, vízzel bőven felöntöm, belekockázom a krumplit, és a kolbászt. Fűszerezem, beízesítem, és hagyom főni. Mindig annyi vizet pótoljunk hozzá, hogy bőven álljon alatta, mert a tarhonya nagyon be fogja szívni.

Ha már majdnem kész, olyan 15-20 perc kb., belekarikázzuk a virslit, és még addig főzzük, hogy a virsli is megfőjön.

Jó étvágyat hozzá!

Karfiolos halas tészta

2009.11.25. 08:51

Ez az étel nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, és nagyon finom:)Én puliszkával készítettem, mert jobban szeretem, mint a tésztát, de az eredeti recept tésztával írja. Gondolom, azzal is nagyon finom:)

Hozzávalók:

  • 0,5 kg metélttészta
  • kb 25 dkg karfiol (de ki mennyire szereti)
  • egy doboz olajos hal
  • egy kis doboz tejföl
  • kevés olívaolaj, só, vegeta, bors, reszelt citromhéj

 

Elkészítése:


A tésztát egnyhén sós vízben megfőzzük.

A karfiolt vegetás-sós vízben megfőzzük, majd kicsi rózsákra szedjük. Olívaolajat forralunk és pár perc erejéig pirítjuk benne a karfiolt és a halat.Megsózzuk, borsozzuk, ráöntünk egy doboz tejfölt, átforgatjuk még párszor, és a végén reszelt citromhéjjal meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Naspolyalekvár

2009.11.24. 14:49

Hozzávalók arányaiban számítandó, és ki mennyit csinál belőle:

  • kb. 1,5 kg naspolya
  • 25 dkg cukor (én csak 10 dkg-ot tettem bele, nekem így is elég édes volt, de én eleve nem főzök édesen, és nádcukor!:D)
  • szalicilsav

 

Elkészítése:

A naspolyákat megmosom, és meszabadítom a kemény szárrészétől. Annyi vízbe teszem fel főni, hogy félig ellepje. Néha meg kell kavarni, mert lesülhet. Akkor van kész, ha lefőtt a magról, ez nekem ekkora mennyiségnél 20-25 perc volt.

Ha kész, szitán átpaszírozzuk a magjától,(a levét is át kell engedni a szitán) másfél kiló gyümölcsből így kb. 1 kg massza lesz. Ezt föltesszük forrni, elkég sűrű, mint egy lekvár, kb.10-15 percet forraljuk, és ezután hozzáöntjük a cukrot, ezzel még kb. 5 percig forraljuk.

Ha kész, üvegekbe töltjük, tetejére egy mokkáskanálnyi szalicillel szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Cipóban süt csülök

2009.11.24. 14:39

Ezt a finom ételt vasárnap készítettem el, az egész családom nagy-nagy örömére!

Hozzávalók a cipóhoz, amiből kb. 8 szeletet vághatunk:

  • 1 db 1 kg körüli csülök csontos!(lehet füstölt és nyers is, ki melyiket szereti jobban)
  • 3 db tojás

 

 

 

 

 

A cipótésztához:

  • fél kg. liszt
  • 1 dl tej, egy mokkáskanál cukor (barna vagy nád természetesen:P)
  • 1 csomag élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • egy kis doboz tejföl
  • 1 kanál olaj (én kacsazsírt tettem bele, hát azzal isteni lett a tészta:))
  • kevés só
  • víz

 

Elkészítés:

A csülköt megfőzzük sós vízben. Én nyers csülköt vettem, ezért előző nap bepácoltam.

A főzésre kb. 4 órát kell szánni, én ezért előző nap délután főztem meg. Ha megfőtt, a csontot ki lehet húzni belőle, és az előzőleg keményre főtt tojásokat bedugni a helyére.

A cipót a következőképpen készítjük:

A liszt közepébe lyukat formázunk, beleteszünk 1 tojássárgáját, az előzőleg langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, és a zsírt, olajat. Nagyjából összegyúrom, és jöhet hozzá a tejföl. Ezzel is összegyúrom, és csak ezután teszek hozzá annyi vizet, hogy megfelelően puha tésztát kapjak. (Amikor a lehető legpuhább, de nem ragadósan lágy).

Ezután a tésztát meleg, nyugodt helyen kelesztjük egy órát, lisztezett tálban, vagy deszkán tetejét is meglisztezve, letakarva.

Ha megkelt, kinyújtjuk kb másfél centiméter vastagra, és belecsomagoljuk a csülköt úgy, hogy az "illesztés" az aljára essen.

Előmelegített sütőben sütjük kb 45-50 percig. 20 perc után megkenjük a másik tojás sárgájával, és úgy sütjük készre.

Jó étvágyat hozzá, nagyon finom, garantáltan a család kedvence lesz, és elkészíteni is viszonylag egyszerű.

Fantás-túrós sütemény

2009.11.24. 14:25

Ez a sütemény nagyon régi kedvencünk. Anyukám sokszor és szivesn csinálja, mert pillanatok alatt kész van, és nagyon finom:) Ebből következően az élettartama is csak pillanatokban mérhető:D

Hozzávalók a tésztához:

  • 7 tojás
  • 7 kanál barna, vagy nádcukor
  • 1 dl olaj
  • 2 kanál kakó
  • 7 kanál liszt
  • 1 csomag sütőpor

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 75 dkg túró
  • 1 kocka margarin (ajánlatos Rámát venni, mert az a legjobb)
  • 4 kanál barna cukor, vagy nádcukor
  • 1 csomag vaníliáscukor

Tetejére:

  • 7 dl szénsavas narancsos üdítő (Fantával a legfinomabb az íze)
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 kanál barna vagy nádcukor

 

Elkészítése:

A tésztába való összetevőket a következőképpen keverjük össze: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, kakaóval, majd fokozatosan hozzáadjuk az olajat,a lisztet, és sütőport. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan elkeverjük benne. Előmelegített sütőben közepes méretű gáztepsiben kisütjük.

Amíg hűl, kikavarjuk a túrót a cukrokkal, majd a margarinnal. Legyen szép habos a krém!

Ezt a túrókrémet a kihűlt tésztára simítjuk, és hűtőbe tesszük.

A pudingport úgy főzzük fel a fantával, mintha pudingot főznénk, és egy kis hűlés után (hogy még ne dermedjen meg, de ne is legyen tűzforró) a túróra simítjuk. Ha hűlt, hűtőbe tesszük, és megvárjuk, hogy teljesen megdermedjen.

Nagyon finom a sütemény, vigyázzunk, mert nagyon rövid életű lesz!:D

Vaníliasodó

2009.11.19. 11:45

A múlt héten nagyon el voltam havazódva, de most újult erőre kapva vetettem bele magamat a főzőcskébe. Tegnap este mákos gubát készítettem vaníliasodóval. Nagyon finom, egyik kedvencünk. Villámgyors, kis alapanyagszükségletű finomság vacsira, ebédre:)

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a gubához:

 

  • Kifli (mennyiség a csillagos ég:P)
  • Langyos tej
  • Mák

Hozzávalók a sodóhoz:

  • Fél l tej
  • 2 tojás
  • 1 ek. barna- vagy nádcukor
  • 1 ek. liszt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • Vaníliaaroma

 

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk, a langyos tejjel fokozatosan meglocsoljuk. Én szeretem nagyon eláztatni:) A tejjel meglocsolt kiflikarikákat megforgatjuk mákban, ez is opcionális, ki mennyire mákosan szereti. Másik FINOMSÁG!!! Ha darált dióban forgatjuk meg, diós gubát kapunk, talán még finomabb, mint a mákos:)

 

A sodóhoz:

A két tojás sárgáját a cukorral, liszttel, vaníliás cukorral, vaníliával, és kis tejjel csomómentesre keverjük. Eközben a tejet felforraljuk, és beleöntjük a tojásos keveréket. Ezzel már ne forraljuk, mert a tojás miatt becsomósodik.

Ha a fehérjét habbá verjük, és beleforgatjuk, egy könnyebb, habosabb, inkább krém jellegű édességet kapunk.

Kukoricás kenyér

2009.11.05. 11:26

A receptet a TV Paprikában láttam, nagyon finom az elkészített kenyér, és nem kell hozzá sok alapanyag. Elkészítése nagyon egyszerű, és kb. 5 percet vesz igénybe. Mindenkinek tudom ajánlani.

Hozzávalók (a tészta egy püspökkenyér-formára elegendő):

  • 10 dkg búzaliszt
  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 2 dl joghurt
  • 1 dl tej, kevés cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • só, bors, kömény
  • zsiradék a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, és minden összetevőt elkeverek.

Lágy, szinte folyékony tésztát kapunk (egy kis vizet lehet hozzá tenni), kivajazott (margarinozott) sütőformába töltjük, kb 40-50 percig, tűpróbáig sütjük.

Nagyon finom kenyeret kapunk. Jó étvágyat hozzá.

Az alábbiakban egy kedves kolléganőmtől kapott receptet osztok meg. A tojással tölött hús nagyon finom, laktató étel, köretnek én választottam hozzá a gnocchit. Nagyon jól illik ehhez a finom, szaftos húshoz.

Kevés hozzávalót igényel, és könnyű elkészíteni.

 

 

Hozzávalók 4 főre:

A húshoz:

  • 8 nagyobb szelet csont nélküli karaj én combból készítettem
  • 8 db tojás
  • fűszerek ízlés szerint (én sót, vegetát, borsot, egy kis paprikát használtam)
  • Egy doboz tejföl
  • Kevés liszt a habaráshoz
  • két fej hagyma

Gnocchi:

  • 1 kg. krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás

 

Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk.

A húst eközben kikloffoljuk. Én ezt előző este csináltam, és vegetával bepácoltam, mert úgy sokkal puhább, és finomabb a hús.

A keményre főtt tojásokat belecsomagoljuk a húsba, és cérnával megkötjük őket.

A hagymát olajon megpirítjuk, fehéredésig pirítjuk rajta a húst. Ekkor felöntjük vízzel, és fűszerezzük. (Ha előzőleg bepácoltuk, akkor gondoljunk rá, hogy már nem kell olyan erősen fűszerezni.) A húst így készre főzzük.

Eközben elkészítjük a gnocchit. A krumplit héjastól megfőzzük, ha kész összetörjük. Elkeverjük a liszttel és sóval. (Elég lágy, de gyúrható tésztát kapunk.)

Alaposan meglisztezett deszkán kb 3 cm vastagságú henget formázunk, ezt felszeleteljük, és villával a tejeére hullámot nyomunk. Forró vízben kifőzzük.

Ha a hús megfőtt, kivesszük a gombócokat, és a szaftot tejfölös lisztes habarással besűrűsítjük.

Tálaláskor a gombócokat felszeleteljük, szépen elterítjük a tányéron, mellétesszük a gnocchit, és szafttal leöntjük.

Főtt tésztával, kruplipürével, vagy rizzsel ugyanígy tálalhatjuk.

Jó étvágyat hozzá, a nem lehet abbahagyni kategóriába tartozik.

Krumplis lángos

2009.11.02. 12:14

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 nagyobb, vagy 5 kisebb szem krumpli
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 5 dkg élesztő
  • bő olaj a sütéshez
  • Tejföl, reszelt sajt, fokhagyma a tálaláshoz

 

Elkészítés:

A krumplit kockákra vágva megfőzzük, és megtörjük. Eközben a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet, a krumplit, a tejben megfuttatott élesztőt és a sót összegyúrjuk. Ha úgy találjuk  gyúrhatunk még bele lisztet, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.

Meleg helyen, letakarva kelesztjük 1-2 órán át.

Ökölnyi gombócokat szaggatunk a tésztából, vizes kézzel formázzuk, forró olajban szép barnára sütjük.

Íme három tipp, ami feldobja lángosunkat:

  • Nagyon finom gouda sajttal.
  • A fokhagymát összetöröm, és a tejfölben keverem el.
  • Én lekvárral is szoktam enni, mint a fánkot.

Vendégek kedvence

2009.10.29. 14:44

Ez a sütemény tényleg a vendégek kedvence lesz:) Nagyon finom, könnyű kis sütemény.

A receptet a neten találtam, kis módosítássokkal adom közre.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • egy kocka margarin
  • egy üveg rum aroma
  • fél csomag sütőpor
  • egy teáskanálnyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 10 dkg darált dió
  • fahéj, szegfűszeg
  • 2 tojás
  • 4-5 ek. lekvár (ami sütésálló, tehát lekvár, nem dzsem)
  • némi olaj a tepsi kikenéséhez

 

Elkészítés:

A lisztet, cukrot, felolvasztott margarint, két tojás sárgáját, diót, szódabikarbónát, sütőport, aromát, sót, fahéjat és szegfűszeget homogén tésztává gyúrjuk.

Kétfelé vesszük, az egyik felét akkora lappá nyújtjuk, amekkora a tepsink, és az olajjal kikent tepsibe tesszük, tetejét villával megszurkáljuk.

(Lisztezni kell a deszkát, mert leragad a tészta)

A tésztára kenjük a lekvárt, majd a másik fél tésztát kinyújtva, a tetejét ennek is megszurkáljuk villával.

Előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük, majd a két tojás fehérjét egy teáskanál porcukorral habbá verünk, rákenjük a tésztára, és további 10 percig szép pirosra sütjük.